Biografie

Kunstenaar met hart en zielFranscz WitteFranscz Witte is geboren op het eiland Texel, nu woont en werkt hij in Margraten, Zuid-Limburg. Hij volgde de Stadsacademie in Tilburg en de Jan van Eyckacademie in Maastricht. 
Hij is als kunstenaar een ‘ Einzelganger ‘, een man die sociaal bewogen is. Hij zoekt naar de structuren van het menselijke gedrag. De oorsprong daarvan probeert hij vorm en inhoud te geven via zijn kunstzinnige zoektocht naar menselijke figuraties, in combinatie met oervormen van de natuur. 
De menselijke vormen -die zijn vroegere werken zo kenmerken- verdwenen meer en meer. Hiervoor in de plaats ontstond het lyrisch-abstracte werk waar (weer) de mens als basis aanwezig is, zij het in abstrakte vormen. De schilderijen zijn ‘hevig’ in kleur en gemaakt met forse brede gebaren. Zulke brede gebaren geven monumentaliteit aan de schilderijen. Franscz’ reiservaringen (Mali, Mexico, Frankrijk) zijn vaak de inspiratiebron voor zijn werken. 
Franscz Witte is een schilder van deze tijd, zij het één die de Europese traditie met zich meedraagt. Het zijn niet alleen de grotschilderingen van Altamira die hem beroeren, maar ook de poetische droombeelden van Marc Chagall, in wiens atelier hij enige tijd werkte. 
Het proces bij het schilderen is voor Franscz Witte boeiender dan het resultaat. Het schilderproces weerspiegelt het gevecht dat hij moet voeren om het resultaat te bereiken en daar draait het bij de schilder om. Hieruit volgt dat hij geen realistisch schilder is. Het gaat Franscz om de kleur, de vorm, de emotie.

Publicaties:

In 1996 werd een Monografie met inleiding van Kees Simhoffer uitgegeven in het Nederlands en Engels. In 2005 werd een Monografie met inleiding van Birgit de Bruin uitgegeven in het Nederlands, Duits en Engels. Er zijn diverse kunstkritieken verschenen in de Limburger, Het Limburgs Dagblad, de Telegraaf en vele andere bladen en tijdschriften.

Kunstaankopen door o.a.:

D.S.M., Rabobank, Enci, Mega Limburg, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Advocatenkantoor Muurmans, Fabriek Masterfix Beek, Europees Parlement, Bouwbedrijf Theunissen, Nederlandse Gasuni en vele anderen.

Exposities in o.a.:

Galerie de Kapberg, Egmond aan de Hoef Chateau de Bussieres, Macon, Frankrijk
Galerie Ina Broerse, Amsterdam en Laren Minke Lipsch, Arendsgenhout
Galerie Rene Matras, Barcelona, Spanje Cultureel Centrum Genk, Belgie
Groeps Tentoonstelling, Boston, VS en Leeds, Eng Galerie Bleijenberg, Leiderdorp
Europees Parlement, Straatsburg, Frankrijk Galerie Mousterol Provence, Zuid-Frankrijk
D.S.M., Stein en Heerlen Galerie Noordeinde, Den Haag
Mega Limburg, Maastricht Galerie Oost 99, Hoorn
Terpkerk, Urmond Galerie Schoenen, Aken, Duitsland

Maatschappelijke betrokkenheid

1973 tot 2005

Kunstbegeleiding voor volwassenen en kinderen op scholen en in eigen atelier.

1972 tot 1998

Het ontwerpen en maken van de Maastrichtse  carnavalswagens voor de Tempeleers, oa. Prinsenwagens,  Mooswief,  Gofies, gevel  Vogelstruys etc.

1981 tot 2005

Begeleiden van creatieve culturele activiteiten in binnen- en buitenland voor groepen.

2004 heden

Creatieve begeleider van gasten in het Toon Hermans Huis Maastricht

2006 heden

Voorzitter werkgroep Cultuur en Ontmoeten Ransdaal.

2013

Drijvende kracht achter kunstproject “Pracht en Praal” Ransdaal.
Doelstelling: Schoonheid en leefbaarheid van het landschap te promoten,  door een educatief schoolproject te ontwikkelen en groepen te begeleiden door het Ransdalerveld. Dit in samenwerking met het IVN, IKL en Limburgs Landschap. Hiervoor de cultuurprijs van de gemeente Voerendaal ontvangen.